Iskolagyümölcs


 
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Értékesítő Szervezete azzal a céllal alakult, hogy az országban működő, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó őstermelőket, családi gazdálkodókat és vállalkozókat összefogja, képviselje. Az ország több megyéjében vannak tagjaink, így egész Magyarország területére gyorsan, pontosan és kifogástalan minőségben tudunk szállítani friss zöldség és gyümölcs termékeinkből. Termékeink döntő hányadát saját tagjaink termelik meg, közülük többen saját telephellyel és hűtőházzal rendelkeznek. A hűtőházakban dolgozó kollégáink elsődleges felelőssége, hogy a tagjaink által megtermelt árualapból egységes, az iskoláink igényeinek megfelelő minőségű, esztétikumú és csomagolású árut készítsenek a megrendelésnek megfelelő időpontra, figyelve a csomagoláskor a lehetőség szerinti minél kisebb veszteségre. A MATÉSZ-FRUCT KFT tagjai által megtermelt gyümölcsök között megtalálható az alma, körte, őszibarack, meggy, sárgarépa is. Budapesten a XI. kerületben a Bartók Béla Út 152. szám alatti irodánk mellett, Győrben a Babits Mihály utca 17/A szám alatt is megtalálja kirendeltségünket. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Értékesítő Szervezetének tagjai jelenleg Magyarországon a következő megyékben helyezkednek el:
 
1. Győr-Moson-Sopron Megye
 
2. Hajdú-Bihar Megye 3. Pest Megye
 
4. Szabolcs-Szatmár- Bereg Megye
 
5. Zala Megye
 
Tagjaink az alma, körte és egyéb gyümölcsök termesztése szempontjából aktív régiókban helyezkednek el, és az iskolai jelentkezésekkel és szerződéskötésekkel egyidejűleg az ország minden megyéjéből igyekszünk bővíteni tagjaink létszámát, és minden megyében helyi termelőkkel megoldani a gyümölcsök kiszállítását szerződéses iskoláink részére.

 
A 2012/2013-as tanévben újra indul a nagy sikerű és népszerű iskolagyümölcs-program. A korábbi évekhez hasonlóan, várhatóan az általános iskolák alsó tagozatos kisdiákjainak friss gyümölccsel, 100%-os gyümölcslével való ellátása a cél és a legfőbb küldetés. Bár az illetékes Minisztérium hivatalosan még nem írta ki a programot szabályozó rendeletet, előzetes információink alapján továbbra is az alma, körte és egyéb gyümölcsök, illetve 2 dl kiszerelésű 100%-os gyümölcslevek is helyet kaphatnak a gyermekek padjain. Nagy örömmel töltene el, ha bizalommal fordulna cégünk felé, és a magas színvonalú szállításokat, megbízható munkatársakat választva a MATÉSZFRUCT Kft. mellett döntene iskolája. Legfontosabb feladatunk, hogy partneriskoláink elégedettek legyenek, éppen ezért a mindent meg fogunk tenni azért, hogy a célközönség, a kisgyerekek elégedettek és egészségesek legyenek de nem feledkezhetünk el a döntéshozókról és a program zökkenőmentes lebonyolításában résztvevő dolgozókról sem. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy az intézmények leginkább a sportszer felajánlást fogadják legszívesebben, mint a program kiegészítő intézkedését. Ezért a 2012/2013-as tanévben nagyobb értékű sportszer felajánlást teszünk az iskolák felé. Sportszer felajánlásunk az általános iskolás gyerekek létszámát figyelembe véve differenciáltan történik, akár 100.000 forint értékben tanévenként. Bízunk benne, hogy a kísérő intéskezdésként felajánlott sportszer felajánlás illetve a kibővített termékkör meggyőzi, és szívesen csatlakozik általunk a programhoz. Valamint újdonságként a gyermekek friss és egészséges gyümölcs ellátásán kívül gondolunk a főintézményekben dolgozó pedagógusokra, és a gyümölcsök kiosztásában résztvevő dolgozóikra is, ezért a tanévben két alkalommal iskola kezdéskor és húsvétkor 20 csomag 2 kg kiszerelésű összesen 40 kg friss hazai almát kapnak ajándékba. Amennyiben kérése, kérdése merülne fel, készséggel várjuk jelentkezését elérhetőségünk valamelyikén.
 
Program bemutatása A 2012/2013-as tanévtől uniós szinten is újraindul az iskolagyümölcs-program, amelyhez a 27 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük hazánk, Magyarország is. Brüsszel reményei szerint a rendszer segíthet a diákok egészségesebb étrendre nevelésében és abban, hogy minél kevesebb gyerek legyen túlsúlyos. Jelenleg 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak, és ez a létszám várhatóan minden évben négyszázezerrel fog emelkedni. Az egészségesebb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában.
 
Az iskolaprogram előnyös hatását növelni lehet, ha a gyümölcsosztást olyan tudatosító és oktatási intézkedések kísérik, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos helyes táplálkozási szokásokat kialakítani. Az iskolagyümölcs-program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat, ők ugyanis a tanulmányok szerint többnyire később is kitartanak e szokások mellett.
 
A program célja: Az általános iskolák 1-4. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a gyümölcsök fogyasztását, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez.
 
A program tartalma: Hetente legfeljebb 4 db, de foglalkozási naponként legfeljebb 1 db I. osztályú, de legalább 60 mm átmérőjű étkezési alma tanulónként (térítésmentesen), valamint az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében végrehajtott kísérő intézkedés.
 
Feladatok
 
* Megállapodás megkötése a beszállítóval.
 
* Az alma átvétele, átmeneti tárolása a tanulóknak való kiosztásig.
 
* Az alma kiosztása a tanulóknak.
 
* Legalább egy kísérő intézkedés végrehajtása (önállóan vagy a beszállítóval közösen).
 
* Adminisztráció (a programban résztvevő, valamint a kísérő intézkedésben résztvevő tanulók számáról és a kiosztott alma mennyiségéről).
 
* Kérésre a program értékelésében való közreműködés.